ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Város

Donji MiholjacA horvátországi Donji Miholjaccal a testvérvárosi kapcsolat egészen az 1990-es évre vezethető vissza. A kapcsolat szentesítése azonban 2003. szeptember 27-ig váratott magára.

A település a horvát határ és a Dráva folyó ölelésében helyezkedik el. A település neve egy ma is létező templom nevéből ered (Szent Mihael Temploma), amit már az Árpád-kori emlékiratok is megemlítenek.

Donji Miholjac természeti adottságai (a folyók közelsége, a nagy és jó termőföldű árterek, sűrű erdők, homokos dűnék) a történelem során és napjainkban is kedvező körülményeket biztosítottak az itt élő embereknek. Ezt bizonyítják a környéken és Donji Miholjacban is feltárt régészeti leletek is. Az I. világháború után a térségen agrárreformot hajtottak végre, majd ezt követően megindult a város gazdasági és kulturális fejlődése. Kiemelt szerepet játszott a fejlődésben a tanügy fejlesztése, a Dráva szabályozása, a híd felépítése, amely összekapcsolta a várost a szomszédos Magyarországgal és a közlekedés modernizálása.

Donji Miholjacban született August Harambašić, horvát irodalmár és költő, továbbá működik egy amatőr festői kör. A tagok által készített alkotások a kiállítások során megtekinthetők. A kulturális emlékek közül a legismertebb Mailath Gróf Kastélya, amely 1818-ban épült meg késő-barokk stílusban a nemesi származású Prandau család megrendelésére. A kastély parkjában üvegházat építettek a trópusi és téli növények gondozására. A parkot védett kulturális emlékként regisztrálták, mivel rengeteg ritka növényt és ültetvényt csodálhatunk meg benne.

Honlap: https://www.donjimiholjac.hr/