ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Város

SzepsiA szlovákiai város Kassától délnyugatra fekszik, közel a magyar határhoz. A nagyrészt magyar lakta városka lakossága valamennyivel kevesebb, mint Siklósé. A két város sok hasonlóságot mutat egymással; a szlovákiai település is bortermő vidéken fekszik, és kulturális élete is igen gazdag. A maga infrastruktúrájával és szolgáltatásaival ideális központja a különféle helytörténeti és természettudományos túráknak, és kirándulásoknak. Környékén áll Krasznahorka vára, mint épített örökség, és nem messze fekszik Kassa városa. A természeti szépségek is sorakoznak: a Jászói barlang, Szádelői-völgy.

Szepsi látnivalóval is büszkélkedhet. A Népművészeti múzeum, melyben a helyi asszonyok által készített kézimunkák, hímzések; továbbá cipészek, bőripari mesterek, kalaposmesterek, műhelyek eszközeit és berendezéseit mutatja meg. A város történelmi középpontjában egy gótikus római-katolikus és egy református templom áll. A református templom egyedisége a kézi faragású szószék, mely minden valószínűséggel az egyetlen Szlovákiában. Említésre méltó a Szent Rókus Kápolna, mely a városban pusztított kolerajárvány áldozatainak emlékére emeltek.

A város szülöttje Szepsi Lackó Máté, akinek emlékét tábla is őrzi, történész és költő volt. Továbbá az ő nevéhez fűződik az első tokai aszú elkészítése is.

A települések között az együttműködési szerződést 2009. június 26-án szentesítették.

A megállapodás lehetőséget biztosít a két település számára, hogy a jövőben kölcsönösen együttműködjenek, tapasztalatot cseréljenek a városirányítás, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a sport, az idegenforgalom és a gazdaság területén.

Honlap: www.moldava.sk