ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Város

ELBIR hírlevél 2024. április

 

Így csapnak be minket a kibertámadók 
Minden az érzelmekről szól!

Ha ismerjük, hogy a kibertámadók mivel próbálnak érzelmeket kiváltani, könnyebben ismerhetjük fel a támadásaikat.

Melyek ezek az érzelmet keltő tényezők?
Sürgetés: Az egyik leghatékonyabb érzelmi trigger. A kibertámadók gyakran félelmet, szorongást, vagy hiányérzetet próbálnak kiváltani, hogy hibás döntésre sarkalljanak bennünket.
Nézzünk egy példát: Üzenetet kapunk a támadótól, aki egy hivatalos szervnek kiadva magát, arról tájékoztat minket, hogy lejárt az adófizetési határidő, most azonnal fizetnünk kell, különben börtönbe kerülünk.

Meglepetés/Kíváncsiság: Néha a legszűkszavúbb támadások a legsikeresebbek. Egy meglepetés mindig felkelti a kíváncsiságunkat, ezért többet akarunk tudni.
Jó példa, hogy üzenetet kapunk arról, hogy a csomagunkat nem tudták kézbesíteni, és egy linkre kattintva juthatunk több információhoz a kiszállításról, pedig valójában nem is várunk semmit. Ezzel arra csábítanak, hogy tudjunk meg többet. Nincs más teendőnk ilyen esetben, mint végig gondolni, hogy rendeltünk-e egyáltalán valamit.

Bizalom: A támadók olyan nevet vagy márkát használnak, amiben megbízunk, és ezáltal cselekvésre késztetnek minket.
Gyakori, hogy az üzenet/telefonhívás látszólag a bankunktól érkezik. Csak azért, mert megkereső egy általunk ismert szervezet nevét és logóját használja, még nem jelenti azt, hogy az üzenet/telefonhívás valóban tőlük származik.

Izgalom: Nyeremény, jutalom ígéretét kapja az áldozat.
Nem ritka, hogy egy szöveges üzenet linket tartalmaz, amellyel az ígéret szerint pénzhez, vagy valami nyereményhez juthatunk. Aminek a vége általában, hogy nem pluszt kapunk, hanem mínuszba megyünk 

Empátia / Együttérzés: A kibertámadók kihasználják jóindulatunkat.
Sajnálatos módon nem egyszeri eset, hogy miután egy katasztrófáról számolnak be a hírekben, hamis e-mailek millióit küldik ki, amelyekben a kiberbűnözők az áldozatokat segítő jótékonysági szervezetnek adják ki magukat, és pénzt kérnek az emberektől.

Fontos, hogy mindig gondold végig az adott szituációt, ne kapkodj, legyél gyanakvó és ne hagyd magad befolyásolni.