ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Turisztika

Villány

Bővebben a településrőlSiklós városától 17 km-re található Villány, mely messze földről híres a borairól. Turisztikailag kedvelt célpont a gyönyörű borvidék miatt, melyen Magyarország első Borútja vezet végig.

A főút vonalát kétoldalról impozáns pincesor kíséri. A „Három folyó” kerékpáros túra útvonal kiépítése lehetőséget nyújt a borvidék kerékpáros megközelítésére.

A város látogatása során érdemes betérni a pincészetekhez, melyek helyi, neves borokat, ízletes ételeket kínálnak magas színvonalú, udvarias kiszolgálással.

A borzarándokok évjárat és márka szerint válogatják boraikat, az igazán ínyencek a dűlő eredetére is kényesek. Szép időben a pincesor megtelik emberekkel, élettel, társasági központtá válik és agoraként funkcionál. Az enyhe íven kanyargó út menti pincék reggel és este a fény játéka révén eltérő arcukat mutatják. Az azonos rendben és stílusban épült pincesor egységes és rendezett képet mutat az idelátogatóknak. Az élmény feledhetetlen és egy életre szól...

A borvidék ikonikus hegye a Szársomlyó, amely számos védett növény és állatfaj otthona, ezért csak szakvezetővel látogatható. A Szársomlyó ad otthont a védett kikericsnek is, mely egyedülálló, kizárólag a hegy déli oldalán található, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virág, s végül, de nem utolsó sorban a villányi borok védjegye.

A villányi Templom-hegy ammoniteszei és kilátója kedvelt attrakció a természetjáróknak. A csupán csak 3 km-es tanösvény egy régi kőbányában található.  1989-től természetvédelmi területnek nyilvánították a bányaudvarban található kőzettani értékek miatt, illetve az országban egyedülálló ammonitesz maradványok miatt, amelyek eredete a jura időszakig vezethetőek vissza.

A város központjában található rendezvénytér számos programlehetőséget nyújt. A nyári szezont végigkíséri a „Ha péntek, akkor Villány” nevezetű rendezvénysorozat. Nyár közepén kerül megrendezésre a Rozé Fesztivál, kora ősszel, októberben a Vörösborfesztivál, novemberben a Márton napi libavacsora. A rendezvényeken megtalálhatóak a híres villányi borászok, neves boraikkal, ízletes ételeikkel kitelepülve. A hangulatot különböző koncertek, zenés mulatságok fokozzák.

A villányi borvidék értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak, ma a vendégvárás legfontosabb helyszínei.