ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Turisztikai látnivalók

Siklósról

Siklós Dél-Baranya és a Dráva medence természeti, történeti és kulturális értékekben egyik leggazdagabb települése. Jelentőségét kiváló természeti adottságai, szubmediterrán éghajlata, az itt élők vendégszeretete és a magyar történelemben betöltött szerepe adja.

A Tenkes kapitányának történeteiből készült népszerű sorozat tette ismertté a települést és várat. A kétségkívül izgalmas kuruc idők ellenére a vár valójában a késő középkorban élte fénykorát, amely a Garaiak és Perényiek alatt nádori székhelyként jelentőségében Pécs püspöki udvarával vetekedett.

A település a Villányi-hegység ölelésében, a síkságból kiemelkedő dombot uraló vár köré épült. A siklósi vár az egyik legkorszerűbb hadászati létesítmény, s egyben az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény. A rövid ideig tartó tél, a nagyon enyhe tavasz, az októberig elnyúló nyár miatt a környék minden történeti korszakban kedvelt lakóhelye volt az embernek.

A vár építészeti emlékei, kiállításai, kulturális programjai, a római hagyományokon alapuló szőlő- és borkultúra, a máriagyűdi Bazilika Minor, a Malkocs bej dzsámi és számos történelmi emlék megismerésén kívül egész napos élményt jelentenek a vadonatúj termálfürdő strandolási és pihenési lehetőségei. A tízezer lakosú kisváros hangulatos éttermeiben, pizzériáiban illetve a Tenkes hegy pincéiben kínálja a tájegység jellegzetes gasztronómiai remekeit, kiváló fehérborait. Az aktív turizmus szerelemeseinek kitűnő túrázási lehetőséget nyújt a Tenkes hegy lábától induló Csodabogyó-tanösvény, melynek végállomásán tűzrakó- és pihenőhely várja a megfáradt turistákat. A városban meghatározó szerepet játszik a lovaglás, a lovas hagyományok ápolása.

 

Siklósi Vár

Bővebben a várról


 

Malkocs bej dzsámi

Bővebben a dzsámiról


 

Ferencesek temploma

Bővebben a templomról


 

Szerb-ortodox templom

Bővebben a templomról


 

Református templom

Bővebben a templomról


 

Máriagyűdi Bazilika

Bővebben a bazilikáról