ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Turisztika

Nagyharsány

Bővebben a településrőlNagyharsány a Szársomlyó déli lejtőjén helyezkedik el.

Gyönyörű földrajzi adottsága a mögötte húzódó Szársomlyó, az "ördögszántott" kopár hegy (442 m) természetvédelmi terület, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében van. A hegy nyugati oldalán ma is működő kőbánya található.

Az ördögszántotta hegy egyik legnagyobb kincse az itt virágzó magyar kikerics, amely Magyarország első védett növénye. Korábban a kétforintos érme hátlapján is szerepelt. Előfordulása ma már nagyon ritka, Magyarországon csak a Villányi-hegység területén csodálható meg. Nem véletlen, hogy a magyar kikerics lett a Villányi Borvidék legjobb borainak a címernövénye.

Heti öt alkalommal az érdeklődők a Kikerics-túra során a fokozottan védett Szársomlyó egyedülálló természeti és kulturtörténetét ismerhetik meg. A túra kizárólag csak szakvezetővel látogatható, amely a nagyharsányi szoborparktól indul.

A hegy keleti kőbányájában kialakított szabadtéri műhely és szoborgyűjtemény kedvelt kirándulóhely, ahol 2020. júniusában hivatalosan is átadásra került egy új fogadóépület, és a  Kikerics panoráma sétány.

A műemlékké nyilvánított, festett falú, református temploma a XIII. századból való. Barokk formáját 1782-ben kapta, tornyát 1900-ban emelték. A templom kertjében Sztárai Mihály szobra áll. Minden év szeptemberének második felében itt rendezik meg az Európai Bordalfesztivál egyik hangversenyét.

A „Három folyó" kerékpáros túra útvonal kiépítésének köszönhetően Nagyharsány is megközelíthető két keréken.

Legnépszerűbb rendezvénye az Ördögkatlan Fesztivál, amely minden évben július végén - augusztus elején kerül megrendezésre. A fesztivál több helyszínen zajlik, mint pl.: Kisharsány, Beremend, Villánykövesd, Palkonya.

 

Az ördögszántotta hegy legendája

"Egyszer volt, hol nem volt élt valamikor egy vén boszorkány Nagyharsány falujában, a hegy tövében, akinek volt egy gyönyörűséges leánya, Harka. Szeme csillogott, mint a gyémánt, aláomló dús haja olyan tüneményesen selymes volt, mint az esthajnali pára, szép ívű, piros száját pedig csak a hajnalban nyíló rózsabimbóhoz lehetett hasonlítani.

Az ördög mindenáron szerette volna megkaparintani az ártatlan szépséget. Ígért az anyókának fűt-fát, s mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az anyóka alkut ajánlott: ha az ördög estétől hajnalig, a kakaskukorékolásig felszántja a Harsányi-hegy szikláit, akkor övé a lány, de ha csak egy ásónyommal is elmarad, ne számítson a kezére.

Az ördög megörült az ajánlatnak, előhozta a pokolból hatalmas vasekéjét, egy macskát és egy kecskét fogott be eléjük. Jókedvűen kezdett hozzá a szántásnak, s még éjfélt sem ütött az óra, máris fel volt szántva a hegy fele. Nosza, megijedt erre az öregasszony, de végső elkeseredésében pompás mentőötlete támadt.

Éjfél után odament a tyúkólhoz, s elkezdett kukorékolni. A kakasok visszafeleltek neki, s csakhamar az egész falu hangos lett a kakasszótól. Az ördög nem vette észre a cselt, bukása feletti dühében elhajította az ekéjét egészen Beremendig (az ekéről lepottyant sárból lett a siklósi hegy), ő maga pedig Harkány falunál (amely a szép Harkáról kapta nevét) nyomtalanul eltűnt a föld gyomrában. Ahol lement a pokolba, a repedésen víz tört fel a felszínre, mely azóta is buzog."