ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Turisztika

Kerékpártúrák nyomábanHarkány-Siklós-Villány – Két keréken a borvidéken

Harkányt és Siklóst kiépített kerékpárút köti össze.

Siklóson, a város határától, az elkerülőút körforgalmától kezdődik a kiépített kerékpárút, ahol a Göntér-domb szőlősorain, először Nagytótfaluba érkezünk, majd Kisharsányon keresztül érünk el Nagyharsányba, ahonnan a községi temetőtől folytatódik a szilárd burkolatú kerékpárút egészen Villányig.

Az út során megcsodálhatjuk a siklósi és villányi szőlőültetvények szépségét.

A kerékpárút lehetővé teszi a Villányi borvidék tengelyét alkotót Harkány-Siklós-Villány települések közötti biztonságos kerékpározást.

 

         Kerékpárút amely összeköti a Majláth kastélyt és a Siklósi Várat

Siklós, és horvát testvérvárosa Donji Miholjac között kerékpárút.

A mindösszesen 17 kilóméteres kerékpáros túra a Majláth kastélyból indul és a Siklósi Várban végződik. A kerékpárút a ByPath projekt keretein belül került kialakításra. Cél volt, hogy szélesebb körben ismertesse a határon átnyúló kulturális örökségeket, természeti kincseinket. Továbbá, hogy összekapcsolja a két várost, valamint a Dráva folyó mindkét oldalán a természeti és kulturális örökséget.

 

         Vejti – Harkány  (Ős – Dráva térség)

Harkány a térség turisztikailag egyik legfontosabb települése, híres gyógyfürdő. A városban számos szolgáltatás (különböző komfortfokozatú szállodák, vendégházak, üzletek, éttermek, kerékpárszaküzlet- és szerviz) érhető el. A szálláshelyek többségénél van lehetőség kerékpár bérlésére.

Harkányban, a település határán rácsatlakozunk kiépített kerékpárútra Drávaszabolcs felé, amely a főúttal párhuzamosan fut.

Innen Szaporca fele vesszük az irány, ahol az Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont található meg. Kémes felé tehetünk kitérőt, ahol bolt, étterem található. A Kisinci-holtág mellett elhaladva, a töltésen át érkezünk Mailáthpusztára.

Mailáthpusztától északi irányba indulva alternatív útvonal vezet Harkányba az ormánsági falvakon keresztül Sámod, Adorjás, Kórós, Rádfalva, Diósviszló és Márfa érintésével jól kiépített aszfalton.

Az útszakasz kiemelkedő látványossága Kórós kazettás mennyezetű református temploma. Diósviszlón található az „Ormánság kapuja”, a faluban vendégház is üzemel.

Mailáthpusztán át érkezünk célállomásunkra: Vejtire.

 

Palkonya-Villánykövesd-Jakabfalu-Ivánbattyán

Palkonya és Villánykövesd között egy szép halas tó mellett haladunk el, és végig a Karasica-patakkal párhuzamosan haladunk. Villánykövesdet elhagyva eljutunk a Fülemüle Csárdához, ahol balra kell fordulni Jakabfalu felé. Jakabfalu egy kis sváb település, ahol érdemes megcsodálni a régi sváb házakat és portákat, valamint egy sváb tájházat a Konrad-házat is. A falun végig tekerve a vége felé egy kis hídon áthaladva egy földes-útra térünk rá, amely elvezet bennünket az ivánbattyáni-tavakhoz.

Ivánbattyán egy zsákfalu, ahol igazán szép tavakat alakítottak ki, horgászat és egyéb kikapcsolódás céljából. Érdemes itt egyet fújni, aztán irány vissza Palkonyára a betonos úton.

 

Villány-Beremend - Kitérő a Baranyai-dombság déli lejtőin

Villány központjából Magyarbóly felé indulva eljuthatunk Beremendre, ahol számos szolgáltatás érhető el (üzletek, étterem, hotel, strand).

Megtekinthető a település közelében található ökumenikus kápolna, illetve Magyarország legdélibb pontja Kásád térségében. Innen átkelhetünk Horvátországba, valamint Lippón és Majson keresztül átvághatunk Sátorhely irányába.

 

Villány-Bóly-Sátorhely

Villányt Kisjakabfalva felé hagyjuk el. A falu központjából kerékpárút indul Kisbudmér irányába, festői kilátással a Karasica völgyére. Borjád előtt a Karasica töltésére fordulva Bóly irányába haladunk.

Bóly a térség és a helyi borvidék központja, jelentős német kisebbségi lakossággal. A látnivalók között megemlítendő a Batthyány-kastély, valamint a Batthyány-Montenuovo Mauzóleum. A városban számos szolgáltatás (szálláshelyek, éttermek, borkóstolás, üzletek, bankfiókok, kerékpárszaküzlet- és szerviz) elérhető.

Bólyt Nagynyárád irányába hagyjuk el. Nagynyárád jellegzetes sváb település.

A falu nevezetessége a díszes barokk katolikus templom.

A következő állomás Sátorhely, mely a magyarok török ellen 1526-ban vívott csatájának emléket állító Nemzeti Történelmi Emlékhelyről nevezetes. A vesztes csatát követően, mely egész Közép-Európa szempontjából sorsfordító volt, megkezdődött a 150 évig tartó török hódoltsági időszak. A helyszín 1700 katona és II. Lajos király sírhelye is egyben.