/
/
ma Benedek névnap van
2018. Március 21
-4°C / 5°C
a honlap akadálymentes változata
KERESÉS
az oldalon

TÁJÉKOZTATÓ AZ AVAR ÉS A KERTI HULLADÉK ÉGETÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL

Tisztelt Városlakók!

 

Siklós Város Képviselő-testülete 2017. júliustól módosította az avar és a kerti hulladék hasznosításának és égetésének, valamint a szabadtéri tűzgyújtásnak a helyi, Siklós város belterületén alkalmazandó szabályait. A módosítás lényege az, hogy 2017. júliustól már nem csak az októbertől-májusig terjedő időszakban lehet égetni, hanem egész évben, de továbbra is csak a hétfői napokon. Az égetéskor azonban továbbra is be kell tartani mind a helyi rendeletbe foglalt, mind az országos szabályokat.

Az önkormányzati rendelet fontosabb előírásai a következők:

  1. „3. §   (1) Avar és kerti hulladék zöldhasznosítása elsősorban helyben történő komposztálással történhet. – Avarnak és kerti zöldhulladéknak minősül a falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok.

(2) Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti zöldhulladék ártalmatlanítható.

(3) A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme értelmében a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti zöldhulladék égetése a január 1-től december 31-ig terjedő időszakban terjedő időszakban hetente egyszer, hétfői napokon végezhető el.

(4) Az avar és kerti zöldhulladék égetését 8 órától napnyugtáig terjedő időszakban lehet végezni. Ünnepnapokon az égetés tilos.

4. §      (4) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények, idegenforgalmi, turisztikai létesítmények és vendéglátóegységek 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.

            (5) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.

            (6) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.

            (7) Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.”

Az önkormányzati rendelet, teljes terjedelmében ITT olvasható. Felhívom a figyelmet arra, hogy a helyi rendelet csak a belterületi égetésre tartalmaz szabályokat. Ha valaki külterületen kíván égetni, akkor ezt továbbra is a tűzvédelmi hatóság (Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, 7800 Siklós, Gyűdi út 24.) engedélyével teheti meg. A tűzvédelmi hatóság szabálytalan égetés esetén (bel- és külterületen egyaránt) tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

Siklós, 2017. július 10.

 

                                                             Tisztelettel:

                                                                                              Dr. Héger Zsolt

                                                                                                       jegyző